|
Συμπτþματα του μετεκτρωτικοý συνδρüμου
Στη σελßδα αυτÞ υπÜρχουν δημοσιεýσεις σχετικÜ με τα συμπτþματα του μετεκτρωτικοý συνδρüμου, τüσο απü ¸λληνες üσο και απü ξÝνους ειδικοýς και αρθρογρÜφους.
Συμπτþματα του μετεκτρωτικοý συνδρüμου
Τα συμπτþματα του μετεκτρωτικοý συνδρüμου περιλαμβÜνουν κατÜθλιψη, ενοχÝς και ανησυχßα üπως επßσης αυξημÝνα ποσοστÜ χρÞσης αλκοüλ και ναρκωτικþν, διαταραχþν στη διατροφÞ, Üλλες συμπεριφορÝς αυτοτιμωρßας (αχαλßνωτη σεξουαλικÞ δραστηριüτητα, σχÝσεις κακοποßησης) και αυτοκτονßα. Μια μελÝτη που αναφÝρει το περιοδικü USA Today Ýχει βρει üτι γυναßκες που υποφÝρουν απü κατÜθλιψη Þ Üλλες διανοητικÝς ασθÝνειες εßναι πιθανüτερο να υποφÝρουν απü τις συναισθηματικÝς συνÝπειες μιας Üμβλωσης, πρÜγμα που ξεμπροστιÜζει την υποστÞριξη της Üμβλωσης για «θεραπευτικοýς» λüγους απü τον Αμερικανικü Σýλλογο Ψυχολüγων και τον Αμερικανικü Ψυχιατρικü Σýλλογο. ΠολλÝς γυναßκες εμφανßζουν συμπτþματα παρüμοια με αυτÜ Üλλων μορφþν μετα-τραυματικÞς διαταραχÞς, και ξαναζοýν την Üμβλωση με διÜφορους τρüπους, üπως μÝσω επαναλαμβανüμενων εφιαλτþν Þ φλας μπακ στο Üκουσμα μιας αντλßας κενοý. ΜερικÝς γυναßκες παρουσιÜζουν αντßδραση κατÜ την επÝτειο της Üμβλωσης Þ της αναμενüμενης ημερομηνßας τοκετοý. ¶λλες απορροφþνται απü το να μεßνουν και πÜλι Ýγκυες.
Η Üμβλωση μπορεß να οδηγÞσει σε ανησυχßα σχετικÜ με θÝματα γονιμüτητας και τεκνοποιßας, και μπορεß να παρεμποδßσει την ανÜπτυξη δεσμοý της γυναßκας με τα παιδιÜ που θα κÜνει στο μÝλλον, προκαλþντας χαμηλÞ αυτοεκτßμηση, «ενοχÞ του επιζþντος», κι ακüμα υποσυνεßδητη υποτßμηση των Üλλων παιδιþν της. ΠολλÝς γυναßκες που κÜνουν Üμβλωση Ýχουν πρüβλημα να θρηνÞσουν τα χαμÝνα παιδιÜ τους, εξαιτßας της απροθυμßας της δικÞς τους και της κοινωνßας, να παραδεχτοýν τι Ýχει συμβεß. ¶λλη δυσκολßα στο να εκτιμηθοýν οι συναισθηματικÝς επιπτþσεις της Üμβλωσης εßναι üτι στις περισσüτερες μελÝτες οι γυναßκες Ýχουν ερωτηθεß μÝσα σε μικρü χρονικü διÜστημα μετÜ την Üμβλωση που Ýκαναν. Αυτες οι Ýρευνες δεßχνουν üτι πολλÝς γυναßκες αναφÝρουν üτι νιþθουν ανακοýφιση, üμως πολλÜ συμπτþματα δεν Ýρχονται στην επιφÜνεια παρÜ χρüνια μετÜ.
ΠηγÞ: http://www.abortion.agazilos.org/abort-mind.htm üπου παρατßθεται απüσπασμα Üρθρου με τßτλο «Protecting Women ' s Health» απü το περιοδικü «The American Feminist», τεýχος 8, καλοκαßρι του 2001
ΠΙΣΩ
Τα συμπτþματα του μετεκτρωτικοý τραýματος
της Δρ. Λßζας ΒÜρβογλη*
Το Μετεκτρωτικü Τραýμα, που θα μποροýσε να χαρακτηρισθεß και ως σýνδρομο, αποτελεßται απü μια ομÜδα συμπτωμÜτων που χαρακτηρßζουν την ψυχολογικÞ κατÜσταση μιας γυναßκας μετÜ απü μια Ýκτρωση.
ΠροτιμÜται η λÝξη τραýμα απü τη λÝξη σýνδρομο, επειδÞ απü μüνη της ενÝχει τη δυνατüτητα ßασης, μια που τα τραýματα γιατρεýονται και τελικÜ επουλþνονται. Τα συμπτþματα του μετεκτρωτικοý τραýματος συνÞθως εμφανßζονται αμÝσως μετÜ την Ýκτρωση, αλλÜ σε ορισμÝνες περιπτþσεις παραμÝνουν θαμμÝνα βαθιÜ για χρüνια κι εμφανßζονται πολý αργüτερα, με αποτÝλεσμα να καταστρÝφουν σχÝσεις, σýγχυση, ενοχÝς, απελπισßα, κλπ.
· Αυτοτραυματισμüς, Ýντονες τÜσεις αυτοκτονßας Þ και απüπειρα
· Αýξηση επικßνδυνων Þ ανθυγιεινþν συμπεριφορþν (χρÞση/κατÜχρηση ναρκωτικþν, αλκοüλ, ανορεξßα, βουλιμßα, σεξουαλικÜ αχαλßνωτη ζωÞ, κλπ)
· ΚατÜθλιψη
· Ανικανüτητα φροντßδας του εαυτοý
· Ανικανüτητα κανονικÞς απüδοσης στη δουλειÜ Þ τις σπουδÝς
· Ανικανüτητα φροντßδας των παιδιþν που υπÜρχουν Þ της οικογÝνειας
· Επιθυμßα Üμεσης εγκυμοσýνης, για να αντικατασταθεß το παιδß που μüλις χÜθηκε απü την Ýκτρωση (παρüλο που οι λüγοι που οδÞγησαν στην Ýκτρωση εξακολουθοýν να υφßστανται)
ΣυνοδÝς ψυχολογικÝς δυσκολßες μετÜ την Ýκτρωση
· ΕνοχÝς
· 'Αγχος
· Πανικüς
· Ψυχολογικü μοýδιασμα
· ΚλÜμα
· ΧαμηλÞ αυτοεκτßμηση
· ΣυναισθÞματα και ο χειρισμüς τους
· ΠροβλÞματα ýπνου (αυπνßα)
· ΕφιÜλτες/ταραγμÝνος ýπνος
· Θυμüς
· Δυσκολßα λÞψης αποφÜσεων
Μηχανισμοß Üμυνας
ΜετÜ την Ýκτρωση εμφανßζονται μηχανισμοß Üμυνας προκειμÝνου να προστατεýσουν ψυχολογικÜ τη γυναßκα.
Εκλογßκευση: η γυναßκα μπορεß βÜσει της λογικÞς να δßνει εξηγÞσεις για το ποιοι Þταν οι λüγοι που την οδÞγησαν σε αυτÞ την απüφαση.
Απþθηση: μπορεß να προσπαθÞσει να αγνοÞσει Þ να "ξεχÜσει" το γεγονüς.
ΑναπλÞρωση: μπορεß να προσπαθÞσει να αντισταθμßσει την Ýκτρωση κÜνοντας καλÝς πρÜξεις Þ ρßχνοντας üλο το βÜρος στη δουλειÜ και την επιτυχßα.
Σχηματισμüς αντßθετης αντßδρασης: μπορεß ν' αρχßσει να αντιδρÜ στις εσωτερικÝς της τýψεις με το να αποκτÞσει ακρÜδαντες πεποιθÞσεις σχετικÜ με την ορθüτητα της απüφασÞς της και με το να αρνεßται οποιαδÞποτε αρνητικÞ συναισθηματικÞ συνÝπεια.
*Η Δρ. Λßζα ΒÜρβογλη, Ph.D. εßναι Ψυχολüγος-Ψυχοθεραπεýτρια
Το παρüν εßναι μια παρÜγραφος απü Üρθρο της Δρ. ΒÜρβογλη με τßτλο "Εκτρωτικü χÜπι και μετεκτρωτικü σýνδρομο" στο http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=43307
ΠΙΣΩ
Επιπτþσεις της Ýκτρωσης στην ψυχικÞ υγεßα της γυναßκας
Μια ηθελημÝνη Ýκτρωση μπορεß να εßναι ψυχολογικÜ καταστρεπτικÞ.
ΜελÝτες αποκÜλυψαν σοβαρÝς επιπτþσεις στην ψυχικÞ υγεßα στις γυναßκες που υποβÜλλονται σε Ýκτρωση, σε βαθμü που οι ειδικοß Ýχουν εντÜξει τα συμπτþματα σε ειδικÞ κατηγορßα της μετατραυματικÞς αγχþδους διαταραχÞς, το «μετεκτρωτικü σýνδρομο»:
- 44% παρουσιÜζουν νευρικÝς διαταραχÝς
- 36% διαταραχÝς ýπνου
- 30% - 50% προβλÞματα στη σεξουαλικÞ ζωÞ
- 25% ΕπισκÝπτονται ψυχßατρο - 60% αναφÝρουν ιδεασμü αυτοκτονßας, το 28% απü αυτÝς επιχειρεß αυτοκτονßα
- ΠροβλÞματα σχετικÜ με παιδιÜ που γεννοýν μελλοντικÜ: αυτοκαταστροφικÞ συμπεριφορÜ, εξασθÝνηση των μητρικþν δεσμþν, αυξημÝνες πιθανüτητες κακοποßησης και κατÜληξης τοý ζευγαριοý στο χωρισμü Þ το διαζýγιο.
ΕÜν στο αναλυτικü κεßμενο που ακολουθεß αναγνωρßζετε τον εαυτü σας, επικοινωνÞστε μαζß μας για βοÞθεια.
ΣυμπερÜσματα ιατρικþν ερευνþν για τις ψυχολογικÝς συνÝπειες της Ýκτρωσης
Κýριες ψυχολογικÝς επιπτþσεις της Ýκτρωσης 1
ΑΝΑΓΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Σε μια μελÝτη που αφοροýσε γυναßκες που εßχαν υποβληθεß σε Ýκτρωση μüλις πριν 8 εβδομÜδες, οι ερευνητÝς διαπßστωσαν üτι το 44% παραπονÝθηκε για νευρικÝς διαταραχÝς, το 36% υπÝφερε απü διαταραχÝς του ýπνου, το 31% Ýνοιωθε μετÜνοια για την πρÜξη και το 11% Ýπαιρνε ψυχοφÜρμακα με συνταγÞ του οικογενειακοý γιατροý. 2 Μια μελÝτη ανασκüπησης 5 ετþν σε δýο ΚαναδικÝς περιφÝρειες διαπßστωσε σημαντικÜ μεγαλýτερη χρÞση ιατρικþν και ψυχιατρικþν υπηρεσιþν απü τις γυναßκες που εßχαν υποβληθεß σε Ýκτρωση. Το πιο σημαντικü εýρημα Þταν üτι το 25% των γυναικþν που εßχαν κÜνει Ýκτρωση επισκÝπτεται ψυχßατρο σε σýγκριση με το 3% της ομÜδας ελÝγχου 3 (γυναικþν χωρßς Ýκτρωση). Οι γυναßκες που Ýχουν κÜνει Ýκτρωση εßναι πολý πιθανüτερο να χρειαστοýν αργüτερα εισαγωγÞ σε ψυχιατρικÞ κλινικÞ. Σε ιδιαßτερα υψηλü κßνδυνο υπüκεινται οι νÝες γυναßκες κÜτω των 20 ετþν, οι χωρισμÝνες Þ διαζευγμÝνες γυναßκες, και οι γυναßκες που Ýχουν υποβληθεß σε περισσüτερες απü μßα εκτρþσεις. 4
ΕπειδÞ πολλÝς γυναßκες που Ýχουν υποβληθεß σε Ýκτρωση καταπνßγουν την ψυχικÞ τους διαταραχÞ προκειμÝνου να την ξεπερÜσουν, μπορεß να υπÜρξει μια μεγÜλη περßοδος Üρνησης πριν η γυναßκα ζητÞσει ψυχιατρικÞ βοÞθεια. Τα καταπνιγμÝνα συναισθÞματα μπορεß να προκαλÝσουν ψυχοσωματικÝς ασθÝνειες και ψυχιατρικÜ προβλÞματα Þ προβλÞματα συμπεριφορÜς σε Üλλους τομεßς της ζωÞς. Σαν αποτÝλεσμα, μερικοß ειδικοß αναφÝρουν üτι η ψυχικÞ διαταραχÞ που καταπνßγεται μετÜ απü μια Ýκτρωση εßναι η αιτßα ασθενεßας πολλþν αρρþστων γυναικþν, παρ' üλο που οι ασθενεßς Ýφθασαν σε αυτοýς αναζητþντας θεραπεßα για φαινομενικÜ Üσχετα προβλÞματα. 5
ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ (PTSD Þ PAS)
Μια εκτενÞς μελÝτη με τυχαßα δεßγματα διαπßστωσε üτι τουλÜχιστον το 19% των γυναικþν που Ýχουν κÜνει Ýκτρωση υποφÝρουν απü διαγνþσιμη μετατραυματικÞ Üγχþδη διαταραχÞ (post-traumatic stress disorder - PTSD). Περßπου οι μισÝς εμφÜνιζαν πολλÜ, αλλÜ üχι üλα, απü τα συμπτþματα της ψυχικÞς αυτÞς νüσου, ενþ 20 Ýως 40% εμφÜνιζαν μÝτρια Ýως υψηλÜ επßπεδα Üγχους και συμπεριφορÜ αποφυγÞς των εμπειριþν της Ýκτρωσης. 6 ΕπειδÞ αυτÞ εßναι μια σημαντικÞ νüσος που μπορεß να υπÜρχει σε πολλÝς ασθενεßς, και δεν εßναι Üμεσα αντιληπτÞ απü ανθρþπους που δεν ανÞκουν στον χþρο της ψυχιατρικÞς βοÞθειας, η περßληψη που ακολουθεß εßναι περισσüτερο πλÞρης απü τις Üλλες της παροýσας ενüτητας. Η PTSD εßναι μια ψυχολογικÞ ανωμαλßα που προξενεßται απü τραυματικÞ εμπειρßα η οποßα επικρατεß üλων των αμυντικþν μηχανισμþν ενüς Προσþπου και οδηγεß σε Ýντονο φüβο, συναισθÞματα αδιεξüδου, παγßδευσης Þ απþλειας ελÝγχου. Ο κßνδυνος που υπÜρχει þστε μια εμπειρßα να εßναι τραυματικÞ αυξÜνεται üταν το γεγονüς που γßνεται αßτιο του τραýματος επÜγει απειλÝς σωματικÞς βλÜβης, σεξουαλικÞς βßας Þ την μαρτυρßα/συμμετοχÞ σε βßαιο θÜνατο. Η PTSD εμφανßζεται üταν το τραυματικü συμβÜν προκαλεß την υπερδιÝγερση των αμυντικþν μηχανισμþν "φυγÞς Þ πÜλης". ΑυτÞ η υπερδιÝγερση κÜνει αυτοýς τους αμυντικοýς μηχανισμοýς να αποδιοργανωθοýν, να αποκοποýν απü τις παροýσες συνθÞκες και να αποκτÞσουν μια δικÞ τους υπüσταση με αποτÝλεσμα μη φυσιολογικÞ συμπεριφορÜ και σημαντικÝς διαταραχÝς της προσωπικüτητας. Ως παρÜδειγμα αυτÞς της αποκοπÞς των νοητικþν λειτουργιþν, ορισμÝνα θýματα της PTSD μπορεß να αισθανθοýν Ýντονα συναισθÞματα αλλÜ χωρßς καθαρÞ ανÜμνηση του γεγονüτος, Üλλα μπορεß να θυμοýνται κÜθε λεπτομÝρεια χωρßς üμως Ýντονα συναισθÞματα, Üλλα μπορεß να αναβιþνουν τüσο το συμβÜν üσο και τα συναισθÞματα σε ξαφνικÝς (παρεισδυτικÝς) και πνικτικÝς εμπειρßες αναδρομÞς. 7
Οι γυναßκες μπορεß να αισθÜνονται την Ýκτρωση ως τραυματικü γεγονüς για πολλοýς λüγους. ΠολλÝς ωθοýνται σε ανεπιθýμητη Ýκτρωση απü συζýγους, φßλους, γονεßς Þ Üλλους. ΕÜν η γυναßκα Ýχει πÝσει πολλÝς φορÝς θýμα καταπιεστικÞς μεταχεßρισης, μια τÝτοια ανεπιθýμητη Ýκτρωση μπορεß να εκληφθεß ως ο ακρüτατος βιασμüς σε μια ζωÞ που χαρακτηρßζεται απü την κακομεταχεßριση. ¶λλες γυναßκες, ανεξÜρτητα απü το πüσο πιεστικÝς εßναι οι αιτßες για τις οποßες επιδιþκουν την Ýκτρωση, μπορεß πÜντα να εκλÜβουν την διακοπÞ της κυÞσεþς τους ως τη βßαια θανÜτωση του ßδιου τους του παιδιοý. Ο φüβος, η αγωνßα, ο πüνος και η ενοχÞ που σχετßζονται με την επÝμβαση αναμιγνýονται σε αυτÞ την αντßληψη ενüς αλλüκοτου και βßαιου θανÜτου. Ακüμα, Üλλες γυναßκες αναφÝρουν üτι ο πüνος της Ýκτρωσης, που προκαλεßται απü Ýναν μασκοφüρο Üγνωστο ο οποßος εισβÜλλει στο σþμα τους, δημιουργεß αßσθηση ταυτüσημη με τον βιασμü 8 . ΠραγματικÜ, οι ερευνητÝς Ýχουν διαπιστþσει üτι οι γυναßκες με ιστορικü σεξουαλικÞς επιθÝσεως μπορεß να αισθανθοýν μεγαλýτερη ταραχÞ κατÜ και μετÜ την Ýκτρωση, ακριβþς λüγω των ομοιοτÞτων μεταξý των δýο εμπειριþν 9 . ¼ταν το αßτιο του Üγχους που οδηγεß στην PTSD εßναι η Ýκτρωση, συνÞθως αναφÝρεται απü τους ειδικοýς ως Μετεκτρωτικü Σýνδρομο (Post-Abortion Syndrome - PAS).
Τα κýρια συμπτþματα της PTSD ταξινομοýνται γενικÜ σε τρεις κατηγορßες: υπερδιÝγερση, παρεßσδυση και συστολÞ.
ΥπερδιÝγερση εßναι Ýνα χαρακτηριστικü χρονßως και ανομÜλως διεγερμÝνων αμυντικþν μηχανισμþν "φυγÞς Þ πÜλης". Το πρüσωπο μοιÜζει να βρßσκεται σε διαρκÞ συναγερμü για την απειλÞ κινδýνου. Συμπτþματα υπερδιÝγερσης εßναι τα εξÞς: απαντÞσεις υπερβολικÞς Ýκπληξης, επιθÝσεις αγωνßας, οξυθυμßα, εκρÞξεις θυμοý Þ οργÞς, επιθετικÞ συμπεριφορÜ, αδυναμßα συγκÝντρωσης, υπερεγρÞγορση, δυσκολßα στον ýπνο, αντιδρÜσεις που αναφÝρονται στη φυσιολογßα του σþματος üταν υπÜρξει Ýκθεση σε καταστÜσεις που συμβολßζουν Þ μοιÜζουν με κÜποια πλευρÜ της τραυματικÞς εμπειρßας (για παρÜδειγμα, ταχυπαλμßα, εφßδρωση κατÜ τη διÜρκεια μιας εξÝτασης πυÝλου Þ με το Üκουσμα του Þχου μιας αντλßας κενοý).
Παρεßσδυση εßναι η εμπειρßα του τραυματικοý συμβÜντος σε ανεπιθýμητο και απροσδüκητο χρüνο. Συμπτþματα παρεßσδυσης στις περιπτþσεις του PAS εßναι τα εξÞς: ανακÜμπτουσες και ξαφνικÝς σκÝψεις για μια Ýκτρωση Þ Ýνα εκτρωμÝνο παιδß, αναδρομÝς, στις οποßες η γυναßκα στιγμιαßα αναβιþνει μια πλευρÜ της εμπειρßας της Ýκτρωσης, εφιÜλτες σχετικÜ με την Ýκτρωση Þ το παιδß, επετειακÝς αντιδρÜσεις Ýντονης λýπης Þ κατÜθλιψης την ημερομηνßα κατÜ την οποßα θα Ýπρεπε να γεννηθεß το παιδß Þ τις επετεßους της Ýκτρωσης.
ΣυστολÞ εßναι το μοýδιασμα των συναισθηματικþν δυνÜμεων, Þ η ανÜπτυξη τρüπων συμπεριφορÜς τÝτοιων, þστε να αποφεýγονται ερεθßσματα που σχετßζονται με το τραýμα. Εßναι συμπεριφορÜ διαφυγÞς -- προσπÜθεια Üρνησης και αποφυγÞς αρνητικþν συναισθημÜτων, Þ ανθρþπων, τüπων, πραγμÜτων που επιδεινþνουν τα αρνητικÜ συναισθÞματα που σχετßζονται με το τραýμα. Στις περιπτþσεις μετεκτρωτικοý τραýματος, η συστολÞ μπορεß να εκφρÜζεται ως: αδυναμßα ανÜμνησης της εμπειρßας της Ýκτρωσης Þ σημαντικþν μερþν της, προσπÜθειες αποφυγÞς δραστηριοτÞτων Þ καταστÜσεων που μποροýν να δημιουργÞσουν αναμνÞσεις της Ýκτρωσης, απομÜκρυνση απü τις σχÝσεις, ιδιαßτερα αποξÝνωση απ' üσους συνδÝονται με την απüφαση για την Ýκτρωση, αποφυγÞ των παιδιþν, προσπÜθεια αποφυγÞς Þ Üρνησης σκÝψεων Þ συναισθημÜτων που σχετßζονται με την Ýκτρωση, περιορισμÝνο εýρος συναισθημÜτων αγÜπης Þ στοργÞς, αßσθηση μικρÞς μελλοντικÞς προοπτικÞς (για παρÜδειγμα, η γυναßκα δεν περιμÝνει καριÝρα, γÜμο, παιδιÜ Þ μακροζωßα); μειωμÝνο ενδιαφÝρον για δραστηριüτητες οι οποßες Þταν παλαιüτερα αγαπητÝς, χρÞση ναρκωτικþν Þ οινοπνεýματος, σκÝψεις Þ απüπειρες αυτοκτονßας, καθþς και Üλλες τÜσεις αυτοκαταστροφÞς.
¼πως αναφÝρθηκε νωρßτερα, η μελÝτη του Barnard διαπßστωσε την ýπαρξη PTSD σε ποσοστü 19% μεταξý των γυναικþν που εßχαν δεχθεß Ýκτρωση τρßα Ýως πÝντε Ýτη παλαιüτερα. ¼μως στην πραγματικüτητα το ποσοστü αυτü εßναι πιθανþς υψηλüτερο. ¼πως συμβαßνει με τις περισσüτερες μελÝτες που αναφÝρονται στο διÜστημα μετÜ την Ýκτρωση, η μελÝτη του Barnard σφÜλλει κατÜ Ýνα ποσοστü 50%. Η κλινικÞ εμπειρßα Ýχει δεßξει üτι οι γυναßκες που Ýχουν λιγüτερες πιθανüτητες να συνεργαστοýν στην Ýρευνα που αναφÝρεται στις επιπτþσεις της Ýκτρωσης εßναι εκεßνες στις οποßες η Ýκτρωση προξÝνησε την μεγαλýτερη ψυχικÞ διαταραχÞ. Η Ýρευνα Ýχει επιβεβαιþσει το συμπÝρασμα αυτü, υποδεικνýοντας üτι οι γυναßκες που αρνοýνται να δεχθοýν παρακολοýθηση μετÜ την Ýκτρωση ταιριÜζουν περισσüτερο με τα δημογραφικÜ χαρακτηριστικÜ των γυναικþν που υποφÝρουν απü περισσüτερες διαταραχÝς μετÜ την Ýκτρωση. 10 Το υπερβολικÜ υψηλü ποσοστü Üρνησης συμμετοχÞς σε μελÝτες που αναφÝρονται στο διÜστημα μετÜ την Ýκτρωση μαρτυρεß συμπεριφορÜ συστολÞς Þ διαφυγÞς (θÝληση αποφυγÞς σκÝψεων που αναφÝρονται στην Ýκτρωση) κÜτι που αποτελεß κýριο σýμπτωμα του PTSD.
Για πολλÝς γυναßκες, η εμφÜνιση Þ ο ακριβÞς προσδιορισμüς των συμπτωμÜτων του PTSD μπορεß να καθυστερÞσει πολλÜ χρüνια. 11 ΜÝχρις üτου μια ασθενÞς που πÜσχει απü PTSD τýχει παρακολοýθησης και επιτýχει ικανοποιητικÞ αποκατÜσταση, το PTSD μπορεß να προκαλÝσει ψυχολογικÞ ανικανüτητα που μπορεß να εμποδßσει μια ασθενÞ που πÜσχει μετÜ την Ýκτρωση να αναλÜβει εντüς της κανονικÞς περιüδου που προβλÝπεται απü τον νüμο (στις ΗΠΑ). ΑυτÞ η ανικανüτητα, συνεπþς, δικαιολογεß να προβλÝπεται μακρüτερη περßοδος αποκατÜστασης απü τον νüμο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ
30 Ýως 50% των γυναικþν που Ýχουν υποστεß Ýκτρωση αναφÝρουν προβλÞματα στη σεξουαλικÞ ζωÞ, τüσο βραχυπρüθεσμα üσο και μακροπρüθεσμα, τα οποßα αρχßζουν αμÝσως μετÜ την Ýκτρωση. Τα προβλÞματα αυτÜ μπορεß να εßναι Ýνα Þ περισσüτερα απü τα εξÞς: Ýλλειψη της αßσθησης απüλαυσης κατÜ την σεξουαλικÞ επαφÞ, αυξημÝνος πüνος, αποστροφÞ προς το σεξ και/Þ τους Üνδρες γενικüτερα, Þ αλλαγÞ πολλþν συντρüφων. 12
ΙΔΕΑΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Περßπου το 60% των γυναικþν που αισθÜνονται επιπτþσεις απü την Ýκτρωση που Ýκαναν αναφÝρουν ιδεασμü αυτοκτονßας, ενþ το 28% των γυναικþν αυτþν επιχειροýν και την ßδια την αυτοκτονßα, απü τις οποßες οι μισÝς την επιχειροýν περισσüτερες απü μßα φορÝς. Οι προσπÜθειες αυτοκτονßας φαßνεται να επικρατοýν περισσüτερο στις νÝες γυναßκες κÜτω των 20 ετþν. 13
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Το μετεκτρωτικü Üγχος συνδÝεται με αýξηση του καπνßσματος. Οι γυναßκες που κÜνουν Ýκτρωση Ýχουν διπλÜσιες πιθανüτητες να γßνουν μανιþδεις καπνßστριες και υπüκεινται στους αντßστοιχους κινδýνους για την υγεßα. 14 Οι γυναßκες που Ýχουν υποβληθεß σε Ýκτρωση Ýχουν περισσüτερες πιθανüτητες να συνεχßσουν το κÜπνισμα στη διÜρκεια των επüμενων επιθυμητþν κυÞσεων, οπüτε υπÜρχει αυξημÝνος κßνδυνος θανÜτου των νεογνþν Þ συγγενþν ανωμαλιþν. 15
ΧΡΗΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Η Ýκτρωση συνδÝεται σημαντικÜ με διπλÜσιο κßνδυνο χρÞσης οινοπνεýματος απü τις γυναßκες. 16 Σε περßπτωση που η Ýκτρωση οδηγÞσει στη χρÞση οινοπνευματωδþν, τüτε μπορεß να εκδηλωθεß βßαιη συμπεριφορÜ Þ να προκýψουν διαζýγιο Þ χωρισμüς, αυτοκινητιστικÜ δυστυχÞματα και απüλυση απü την εργασßα. 17
ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Η Ýκτρωση συνδÝεται σημαντικÜ με τη μελλοντικÞ χρÞση ναρκωτικþν. ΕπιπλÝον του ψυχοκοινωνικοý κüστους που συνεπÜγεται η χρÞση ναρκωτικþν, υπÜρχει αυξημÝνος κßνδυνος μüλυνσης απü HIV/AIDS, εμφÜνισης συγγενþν δυσπλασιþν και προβληματικÞς συμπεριφορÜς. 18
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Για ορισμÝνες τουλÜχιστον γυναßκες, το μετεκτρωτικü Üγχος συνδÝεται με διαταραχÝς στη διατροφÞ, üπως εßναι η κραιπÜλη, η βουλιμßα και η νευρικÞ ανορεξßα. 19
ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ¹ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η Ýκτρωση συνδÝεται σημαντικÜ με αυξημÝνη κατÜθλιψη, βßαιη συμπεριφορÜ, χρÞση οινοπνεýματος και ναρκωτικþν, υποκατÜστατες κυÞσεις και μεßωση των μητρικþν δεσμþν με τα παιδιÜ που γεννþνται μελλοντικÜ. Οι παρÜγοντες αυτοß σχετßζονται σε μεγÜλο βαθμü με την κακοποßηση των παιδιþν και φαßνονται να επιβεβαιþνουν μεμονωμÝνες κλινικÝς εκτιμÞσεις που συνδÝουν το μετεκτρωτικü τραýμα με την μελλοντικÞ κακοποßηση παιδιþν. 20
ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Για τα περισσüτερα ζευγÜρια, μια Ýκτρωση προκαλεß απρüβλεπτα προβλÞματα στη σχÝση τους. Τα ζευγÜρια μετÜ απü μια Ýκτρωση Ýχουν περισσüτερες πιθανüτητες να οδηγηθοýν στον χωρισμü Þ το διαζýγιο. ΠολλÝς γυναßκες που Ýχουν υποβληθεß σε Ýκτρωση αποκτοýν δυσκολßα στην ανÜπτυξη μακρþν δεσμþν με Ýνα Üνδρα. Αυτü μπορεß να οφεßλεται σε αντιδρÜσεις που σχετßζονται με την Ýκτρωση, üπως εßναι η μικρüτερη αυτοεκτßμηση, η αυξημÝνη Ýλλειψη εμπιστοσýνης προς τους Üνδρες, προβλÞματα στη σεξουαλικÞ συμπεριφορÜ, αυξημÝνη κατÜθλιψη, αγωνßα και Üστατος θυμüς. Οι γυναßκες που Ýχουν πραγματοποιÞσει περισσüτερες απü μßα εκτρþσεις (και αποτελοýν περßπου το 45% του συνüλου των εκτρþσεων) Ýχουν περισσüτερες πιθανüτητες να χρειαστοýν βοÞθεια απü την πολιτεßα, και Ýνας λüγος εßναι üτι Ýχουν περισσüτερες πιθανüτητες να μεßνουν με παιδß και χωρßς σýζυγο. 21
ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ
Οι γυναßκες που Ýχουν κÜνει μßα Ýκτρωση διατρÝχουν αυξημÝνο κßνδυνο να προβοýν σε νÝες εκτρþσεις στο μÝλλον. ΣυγκεκριμÝνα, Ýχουν τÝσσερις φορÝς περισσüτερες πιθανüτητες να διακüψουν μια τρÝχουσα κýηση απü εκεßνες που δεν Ýχουν ιστορικü Ýκτρωσης. 22
Αυτüς ο αυξημÝνος κßνδυνος σχετßζεται με την παλαιüτερη Ýκτρωση λüγω μειωμÝνης αυτοεκτßμησης, συνειδητÞς Þ υποσυνεßδητης επιθυμßας υποκατÜστατης κυÞσεως και αυξημÝνης σεξουαλικÞς δραστηριüτητας μετÜ την Ýκτρωση. Οι επüμενες εκτρþσεις μποροýν να γßνουν λüγω αλληλοσυγκρουüμενων επιθυμιþν κýησης /απüκτησης παιδιοý και πιÝσεων για Ýκτρωση, üπως εßναι η εγκατÜλειψη απü τον νÝο Üνδρα. ΑναφÝρεται επßσης η χρÞση των πολλαπλþν εκτρþσεων ως μÝθοδος αυτοτιμωρßας. 23
Το 45% περßπου του συνüλου των εκτρþσεων αφορÜ γυναßκες που Ýχουν Þδη κÜνει Ýκτρωση. Ο κßνδυνος κατÜληξης σε κýκλο πολλαπλþν εκτρþσεων θα πρÝπει να αναφÝρεται σε μια γυναßκα που σκÝπτεται να κÜνει την πρþτη Ýκτρωση. ΕπιπλÝον, επειδÞ οι γυναßκες που Ýχουν κÜνει περισσüτερες απü μßα εκτρþσεις υπüκεινται σε σημαντικÜ μεγαλýτερο κßνδυνο σωματικþν και ψυχολογικþν επιπτþσεων, αυτοß οι αυξημÝνοι κßνδυνοι πρÝπει να συζητηθοýν προσεκτικÜ με τις γυναßκες που επιζητοýν την Ýκτρωση.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Μια πολý αξιüλογη πηγÞ για εκεßνους που ενδιαφÝρονται για τις νομικÝς πλευρÝς της Ýκτρωσης εßναι τα ΣημαντικÜ ¶ρθρα και Βιβλßα που Αφοροýν τις ΚαταστρεπτικÝς Επιπτþσεις της ¸κτρωσης, του Thomas Strahan [Thomas Strahan's Major Articles and Books Concerning the Detrimental Effects of Abortion] (Rutherford Institute, PO Box 7482, Charlottesville, VA 22906-7482 , (804) 978-388 .) Εκεß περιλαμβÜνονται σýντομες περιλÞψεις απο σημαντικÜ συμπερÜσματα απü ιατρικÜ περιοδικÜ και περιοδικÜ ψυχολογßας, βιβλßα και σχετικü υλικü, χωρισμÝνο σε κατηγορßες με βÜση τις διÜφορες βλÜβες.
2 Ashton, "The Psychological Outcome of Induced Abortion", British Journal of Ob&Gyn., 87:1115-1122, (1980).
3. Badgley et al., Report of the Committee on the Operation of the Abortion Law (Ottawa: Supply and Services, 1977) pp. 313-321.
4. R. Somers, "Risk of Admission to Psychiatric Institutions Among Danish Women who Experienced Induced Abortion: An Analysis on National Record Linkage," Dissertation Abstracts International, Public Health 2621-B, Order No. 7926066 (1979 ); H. David et al., "Postpartum and Postabortion Psychotic Reactions," Family Planning Perspectives 13:88-91 (1981).
5. Kent et al., "Bereavement in Post-Abortive Women: A Clinical Report", World Journal of Psychosynthesis (Autumn-Winter 1981), Vol. 13, Nos. 3-4.
6. Catherine Bernard, The Long-Term Psychological Effects of Abortion, Portsmouth, N.H.: Institute for Pregnancy Loss, 1990).
7. Herman, Trauma and Recovery, (New York: Basic Books, 1992) 34.
8. Francke, The Ambivalence of Abortion (New York: Random House, 1978) 84-95 .
9. Zakus, "Adolescent Abortion Option," Social Work in Health Care, 12(4):87 Makhorn, "Sexual Assault & Pregnancy," New Perspectives on Human Abortion, Mall & Watts eds., (Washington, D.C.: University Publications of America, 1981).
10. Adler, "Sample Attrition in Studies of Psycho-social Sequelae of Abortion: How great a problem." Journal of Social Issues, 1979, 35, 100-110.
11. Speckhard, "Postabortion Syndrome: An Emerging Public Health Concern," Journal of Social Issues, 48(3):95-119.
12. Speckhard, Psycho-social Stress Following Abortion, Sheed & Ward, Kansas City: MO, 1987; and Belsey, et al, "Predictive Factors in Emotional Response to Abortion: King's Termination Study - IV," Soc. Sci. & Med., 11:71-82 (1977).
13. Speckhard, Psycho-social Stress Following Abortion, Sheed & Ward, Kansas City: MO, 1987; C. Haignere et al, "HIV/AIDS Prevention and Multiple Risk Behaviors of Gay Male and Runaway Adolescents," Sixth International Conference on AIDS: San Francisco, June 1990; N. Campbell, et al., "Abortion in Adolescence," Adolescence, 23(92):813-823 (1988); H. Vaughan, Canonical Variates of Post-Abortion Syndrome, Portsmouth, NH: Institute for Pregnancy Loss, 1991; B. Garfinkel, "Stress, Depression and Suicide: A Study of Adolescents in Minnesota," Responding to High Risk Youth, Minnesota Extension Service, University of Minnesota (1986).
14. Harlap, "Characteristics of Pregnant Women Reporting Previous Induced Abortions," Bulletin World Health Organization, 52:149 (1975); N. Meirik, "Outcome of First Delivery After 2nd Trimester Two Stage Induced Abortion: A Controlled Cohort Study," Acta Obsetricia et Gynecologica Scandinavia 63(l):45-50(1984), Levin, et al., "Association of Induced abortion with Subsequent Pregnancy Loss," JAMA, 243:2495-2499, June 27, 1980.
15. Otiel, "Pregnancy Complications Following Legally Induced Abortion: An Analysis of the Population with Special Reference to Prematurity," Danish Medical Bulletin, 26:192- 199 (1979 ); Martin, "An Overview: Maternal Nicotine and Caffeine Consumption and Offspring Outcome," Neurobehavioral Toxicology and Terotology, 4(4):421-427, (1982).
16. Klassen, "Sexual Experience and Drinking Among Women in a U.S. National Survey," Archives of Sexual Behavior, 15(5):363-39 : M. Plant, Women, Drinking and Pregnancy, Tavistook Pub, London (1985); Kuzma & Kissinger, "Patterns of Alcohol and Cigarette Use in Pregnancy," Neurobehavioral Toxicology and Teratology, 3:211-221 (1981).
17. Morrissey, et al., "Stressful Life Events and Alcohol Problems Among Women Seen at a Detoxification Center," Journal of Studies on Alcohol, 39(g):1159 (1978).
18. Oro, et al., "Perinatal Cocaine and Methamphetamine Exposure Maternal and Neo-Natal Correlates," J. Pediatrics, 11 1:571- 578 (1978 ); D.A. Frank, et al., "Cocaine Use During Pregnancy Prevalence and Correlates," Pediatrics, 82(6):888 (1988); H. Amaro, et al., "Drug Use Among Adolescent Mothers: Profile of Risk," Pediatrics 84:144-150, (1989).
19. Speckhard, Psycho-social Stress Following Abortion, Sheed & Ward, Kansas City: MO, 1987 J. Spaulding, et al, "Psychoses Following Therapeutic Abortion, Am. J. of Psychiatry 125(3):364 (1 978); R. K. McAll, et al., "Ritual Mourning in Anorexia Nervosa," The Lancet, August 16, 1980, p. 368.
20. Benedict, et al,, "Maternal Perinatal Risk Factors and Child Abuse," Child Abuse and Neglect, 9:217-224 (1985) P.G. Ney, "Relationship between Abortion and Child Abuse," Canadian Journal of Psychiatry, 24:610-620, 1979; Reardon, Aborted Women - Silent No More (Chicago: Loyola University Press, 1987), 129-30, describes a case of woman who beat her three year old son to death shortly after an abortion which triggered a "psychotic episode" of grief, guilt, and misplaced anger.
21. Shepard, et al., "Contraceptive Practice and Repeat Induced Abortion: An Epidemiological Investigation," J. Biosocial Science, 11:289-302 (1979); M. Bracken, "First and Repeated Abortions: A Study of Decision-Making and Delay," J. Biosocial Science, 7:473-491 1975) S. Honcho, "The Characteristics and Prior Contraceptive Use of U.S. Abortion Patients," Family Planning Perspectives, 20(4):158-168 (1986); D. Sherman, et al., 'The Abortion Experience in Private Practice," Women and Loss: Psychobiological Perspectives, ed. W.F. Finn et al., (New York: Fraeger Publ. 1985), pp. 98-107: E. M. Belsey, et al., "Predictive Factors in Emotional Response to Abortion: King's Termination Study -- IV," Social Science and Medicine, 11:71- 82 (1 977): E. Freeman, et al., "Emotional Distress Patterns Among Women Having First or Repeat Abortions," Obstetrics and Gynecology, 55(5):630-636 (1980); C. Berger, et al., "Repeat Abortion: Is it a Problem?" Family Planning Perspectives 16(2):70-75 (1984).
22. Joyce, "The Social and Economic Correlates of Pregnancy Resolution Among Adolescents in New York by Race and Ethnicity: A Multivariate Analysis," Am. J. of Public Health, 78(6):626-631 (1988), C. Tietze, "Repeat Abortions -- Why More?" Family Planning Perspectives 10(5):286-288, (1978).
23. Leach, "The Repeat Abortion Patient," Family Planning Perspectives, 9(l):37-39 (1977); S Fischer, "Reflection on Repeated Abortions: The meanings and motivations," Journal of Social Work Practice 2(2):70-87 (1986); B. Howe, et al., "Repeat Abortion, Blaming the Victims," Am. J. of Public Health, 69(12):1242-1246, (1979).
Απü πληροφορßες που παρεσχÝθησαν απü το Elliot Institute
PO Box 7348, Springfield, IL 62791, USA
Πρüσθετες πηγÝς
- Alder N and David H, et al., "Psychological Factors in Abortion, A Review," American Psychologist, October 1992, Vol. 47(10): 1194-1204 .
- Franz W and Reardon D, "Differential Impact of Abortion on Adolescents and Adults," Adolescence, 1992, Vol. 27(105): 161-172.
- Major B and Cozzarelli C, "Psychological Predictors of Adjustment to Abortion," Journal of Social Issues, 1992, Vol. 48(3): 121-142.
- Mueller P and Major B, "Self-Blame, Self-Efficacy, and Adjustment to Abortion," Journal of Personality and Social Psychology, 1989, Vol. 57(6): 1059-1067 .
- Rosenfeld J, "Emotional Responses to Therapeutic Abortion," American Family Physician, January, 1992, Vol. 45(1): 137-140.
- Rue V, "The Psychological Realities of Induced Abortion," Post-Abortion aftermath: A Comprehensive Consideration, Michael T. Mannion, Ed., Sheed & Ward, 1994, p. 543.
- Speckhard A and Rue V, "Postabortion Syndrome: An Emerging Public Health Concern," Journal of Social Issues, 1992, Vol. 48(3): 95-119.
- Worden J, Grief Counseling and Grief Therapy, Springer Publishing Company, New York, 1982, 91.
ΠηγÞ: http://www.unborn.gr/unborn1/unborn/index.php?id=8,26,0,0,1,0
ΠΙΣΩ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΣΗΣ
του ψυχιÜτρου π. Στυλιανοý Καρπαθßου
Απü την πλευρÜ της ψυχιατρικÞς οι αμβλþσεις αποτελοýν βασικÞ αιτßα σημαντικþν ψυχολογικþν διαταραχþν, κυρßως στη γυναßκα που υφßσταται Üμεσα Ýντονο ψυχοσωματικü τραυματισμü.
Οι διαταραχÝς αυτÝς, εκδηλþνονται τüσο βραχυπρüθεσμα üσο και μακροπρüθεσμα, εßναι δε συνειδητÝς Þ ασυνεßδητες: δηλαδÞ εßτε συνδÝονται Üμεσα με το τραυματικü αυτü γεγονüς της Üμβλωσης, (συνειδητÝς) εßτε εμφανßζονται ψυχοπαθολογικÝς αντιδρÜσεις με τις οποßες μασκαρεýεται το συγκεκριμÝνο πρüβλημα (ασυνεßδητες).
Η Üμβλωση συνιστÜ βßαιη παρÝμβαση τüσο στο σωματικü ΕΓΩ της γυναßκας, üσο και στην Üμεσα συνδεδεμÝνη με αυτü, ψυχολογßας της. Ως μÝτρα αντιστÜθμισης στην ψυχοπιεστικÞ (στρεσογüνο) κατÜσταση που δημιουργεß η Üμβλωση και απειλεß με κατÜρρευση τον ψυχικü κüσμο της γυναßκας, χρησιμοποιοýνται κυρßως οι ψυχολογικοß αντισταθμιστικοß μηχανισμοß της απþθησης της ενοχÞς, της μετÜθεσης του προβλÞματος, της εκλογßκευσης της συγκεκριμÝνης πρÜξεως. Οι μηχανισμοß üμως αυτοß δεν προσφÝρουν καθοριστικÞ και εις βÜθος λýση του προβλÞματος, γι' αυτü και η θετικÞ τους δρÜση στην οικονομßα της ψυχικÞς υγεßας της γυναßκας, εßναι χρονομετρημÝνη.
Το πρüβλημα υφßσταται, αλλÜ εμποδßζεται με τα υπÜρχοντα στην ανθρþπινη φýση τεχνÜσματα των μηχανισμþν αυτþν. Η ΑνÜδυση του μοιÜζει δηλαδÞ σαν τη φωτιÜ καλυμμÝνη απü τη στÜχτη. Γι' αυτü παρÜ την πρüοδο της ηλικßας η αßσθηση üτι πρÝπει να 'πληρþσει' γι' αυτü που επÝτρεψε να της συμβεß, παραμÝνει ισχυρÞ και ακÝραιη.
Οι κυριüτερες ψυχοπαθολογικÝς καταστÜσεις που παρατηροýνται στη γυναßκα η οποßα υπÝστη Üμβλωση εßναι οι εξÞς:
α) ¸ντονα αισθÞματα μειονεξßας απÝναντι σε κÜθε νÝα γυναßκα που βρßσκεται στην αναπαραγωγικÞ της ηλικßα, και κυρßως σε εγκυμονοýσες, με γενικüτερη επßδραση στην εν γÝνει συμπεριφορÜ της με αποτÝλεσμα τη γενικευμÝνη αυτü-υποτßμηση της σε κÜθε γεγονüς και κατÜσταση της ζωÞς
β) ΦοβικÜ αισθÞματα που τροφοδοτοýνται απü τη βßαιη τραυματικÞ παρÝμβαση στο σωματικü της ΕΓΩ. Οι φαντασιþσεις με θÝμα το βιασμü εßναι συχνüτατες.
γ) ΒαθιÜ ενοχικÜ αισθÞματα ενσυνεßδητα, Þ αποκρυπτογραφημÝνα μÝσα απü συμβολικÝς αναγωγÝς σε εφιαλτικÜ üνειρα αλλÜ και γεγονüτα της καθημερινüτητας,
δ) Αγχþδεις αντιδρÜσεις ιδιαßτερα Ýντονες. Η γυναßκα δεν ανÝχεται οýτε τον εαυτü της, με συνÝπεια αûπνßες και προβλÞματα συμπεριφορÜς προς οιανδÞποτε κατεýθυνση.
ε) ΚαταθλιπτικÝς διαταραχÝς επειδÞ κυριαρχεß συνειδητÜ Þ ασυνεßδητα η 'στÝρηση' δηλαδÞ η βασικÞ αιτßα πρüκλησης καταθλιπτικοý συνδρüμου. Πρüκειται βÝβαια για τη στÝρηση του παιδιοý που φαßνεται πως στην ψυχολογßα της γυναßκας, Ýχει προσωπικüτητα απü την þρα της συλλÞψεως.
στ) Μεßωση της σεξουαλικÞς επιθυμßας και Üμβλυνση του ηδονικοý αισθÞματος (καθαρÜ ψυχογενοýς αιτιολογßας) και σε νεαρüτατες ακüμα ηλικßες.
ζ) ΑισθÞματα επιθετικüτητας στους Üνδρες ως ασυνεßδητη αντßδραση στον 'πρωταßτιο' του προβλÞματος.
η) ΥστερικÝς εκδηλþσεις που μποροýν να υποδυθοýν κÜθε εκδÞλωση νοσολογικÞς καταστÜσεως.
θ) ΑισθÞματα βαθýτατης αποτυχßας στη ζωÞ και μßας Ýρπουσας απüγνωσης που απομυζÜ üλη την ψυχικÞ ενÝργεια της γυναßκας.
ι) Υπερπροστατευτικüτητα στα υπÜρχοντα παιδιÜ ως προσωπικÞ ψυχολογικÞ ανÜγκη και üχι ως εκδÞλωση ειλικρινοýς αγÜπης. ¸τσι θÝλει να πεßθει εαυτÞν üτι μπορεß να αντισταθμßζει Ýνα 'κακü' με μßα συναισθηματικÞ υπερβολÞ της οποßας τα αποτελÝσματα εßναι προφανþς αρνητικÜ.
ΠηγÞ: Εφημερßδα "ΚαθημερινÞ", 16.1.2005
ΠΙΣΩ
|